Hultsfred köpte snabbt in skyddsutrustning åt pedagoger

Munskydd, visir, förkläden och handskar. Det finns att tillgå på förskolor, fritids och i förskoleklasser sedan drygt två veckor tillbaka.

Marie Petersson, skyddsombud på Oredans förskola, berättar att man visat utrustningen för barnen och förklarat varför man har dem. Allt för att avdramatisera.

Marie Petersson, skyddsombud på Oredans förskola, berättar att man visat utrustningen för barnen och förklarat varför man har dem. Allt för att avdramatisera.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-21 07:00

– Beslutet kom från Arbetsmiljöverket en fredag, vi tog del av det och bestämde att vi inför det direkt. Vi tycker att det är viktigt med arbetsmiljön. Så redan på måndagen därpå hämtade vi ut skyddsutrustning åt personalen, säger Martin Snickars som är barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun. 

Skydden ska användas av personalen om ett barn insjuknar under dagen, i väntan på att vårdnadshavare kan komma och hämta sitt barn. 

– Om ett barn insjuknar under dagen ska vi isolera oss med barnet och då krävs det att vi har skyddsutrustning. Det här är ju något vi aldrig ställts inför utan det är nytt för oss alla, så det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Vi har inte behövt använda det på Oredan än, men vi har pratat med barnen och visat hur det ser ut så att det inte blir skrämmande, så att det är lite normaliserat om det väl kommer till kritan, berättar Marie Petersson som är skyddsombud och förskollärare på förskolan Oredan. 

– Det ska användas just när barn insjuknar, och visst är det en trygghet för pedagogerna om det händer, men det är viktigt att förstå att det inte är ett helhetsskydd som används hela tiden, säger Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolorna i Hultsfred.

Petersson berättar att skyddsutrustningen varit efterlängtad av personalen.

– Det känns väldigt skönt att det finns att tillgå när vi behöver det, säger hon. 

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!